Nesnelerin İnterneti (IoT) Teknolojisinin Kurumlara Sunduğu Avantajlar

Nesnelerin interneti olarak bilinen IoT, üretimde ve endüstriyel süreçlerde projelerin devamlılığının sağlanması için geliştirilmiş bir teknolojidir. IoT teknolojisi; yazıcılardan telefonlara, klimadan kombiye kadar tüm cihazları ve makineleri internet bağlantısıyla bağlayan bir akıllı bina kullanımıdır. IoT ile üretimi geliştirmek ve verimliliği artırmak için sensörler ve veri terminalleri kullanılır. Bu teknoloji ile firmalar, akıllı makinelerin gücünü ve gerçek zamanlı izleme yöntemini kullanarak büyük bir maliyet avantajı sağlar.

IoT Teknolojisi Nedir?
Nesnelerin interneti adıyla anılan IoT, günümüzde üreticilerin tesislerinde tüm üretim süreçlerinin devamlılığını, verimliliğini ve sürdürülebilirliğini sağlamak için kullandığı teknolojilerin tümüdür. IoT teknolojisi sayesinde veriler, gerçek zamanlı bir şekilde izlenip analiz edilebilir. Böylece elde edilen çok önemli bilgilerle, kararlar daha hızlı ve doğru olarak yönlendirilebilir. Firmalar, üretim hattı üstüne sensörler kurarak gerçek zamanlı hayati öneme sahip verilere ulaşabilir.

IoT çözümü kullanan firma, verilerle ilgili tüm bildirimleri daha önceden tanımlanan parametrelere uygun olarak oluşturur ve erişmesi gereken tüm personele gönderir. Tahmini olarak analiz imkânı sağlaması, gerçek zamanlı izlenebilmesi, tüm personele mobil uyarıların ve bildirimlerin iletilmesi; tesislerde işleri büyük ölçüde kolaylaştırır. Akıllı sistem, sorumlu personele görev tanımı içinde yer alan işlerle ilgili bildirimleri internet üzerinden iletir ve böylece tesislerde çalışmalar hızlanır.

Operasyonel İş Süreçlerinde IoT Teknolojisinin Avantajları
İşletmelere çok büyük bir katkı sağlayan nesnelerin interneti teknolojisinin başlıca 5 avantajı vardır:
• İş verimliliği artar.
• Firmanın hataları en aza indirilir.
• Firma, tesisteki makinelerin bakımını daha kolay bir şekilde yapar.
• Tesislerdeki güvenlik artar ve firma güvenlik sorunlarının önüne geçer.
• Firmanın iş süreçlerinde ve operasyonlarında maliyetleri düşer.

Verimlilik
Nesnelerin interneti teknolojisinin en büyük avantajı, üreticiye otomatikleşme ve verimliliği optimize etme imkânı sağlamasıdır. Böylelikle en son teknoloji kullanımı sağlanır ve ileri mühendislik yetenekleri kullanılarak üretkenlik artmış olur. Bir mühendislik tasarımı harikası olan robotik ve otomatik çalışan makineler ile daha verimli ve doğru üretim gerçekleşir. Böylelikle firma, tüm işlerini düzene koyarak verimlilik kazanır.

Nesnelerin internetini kullanan firma, ekipmanlar ve tüm filonun operasyonel performansı ile ilgili daha iyi içgörüler elde edebilir. İşletmeler verimliliği artırabilmek için,
• Manuel yapılan tüm görevleri ve işleri atlar, otomatik ve dijital olan uygulamaları kullanır.
• Tüm üretim işlevleri hakkında verilere dayalı karar alır.
• Firma üretim hattını uzaktan ve eş zamanlı olarak izleyebilir.

Hatalar Azalır
Tüm veri merkezi veya endüstri tesisi bu teknoloji ile dijitalleşir. Operasyonlardaki insan hatasının payı azalır. Yalnızca manuel olarak yapılan üretim hataları azalmakla kalmaz; firma, nesnelerin interneti çözümleri ile hatadan kaynaklı siber ve veri ihlallerinin de önüne geçer. Basit bir hatadan kaynaklanabilecek sorunları ortadan kaldıran teknoloji ile işletmeler, tesislerinde hayati öneme sahip tüm verilerini güvenle saklar. Firmalara büyük bir altyapı sağlayan teknoloji ile kurumlarda çıkacak sorunlar daha fazla olumsuzluk yaratmaz.

Tesis Makinelerinin Bakımı Kolaylaşır
Bu teknoloji ile tesisin bakımı kolaylaşır. Üretici, tesiste makinelerden kaynaklanan problemin ne olduğunu, nasıl bir tamir yapılacağını ve tüm bu işlerin maliyetini belirlemekte zorlanmaz. Nesnelerin interneti ile firma, projenin ve bakım maliyetlerini önceden hesaplar ve bütçeyi hazırlar. Ayrıca tesisteki tüm makineler en yüksek verimlilikte çalışır.

Güvenlik Sağlanır
IoT teknolojisine entegre edilmiş güvenlik sistemleri ile tüm çalışanlar korunur. Firma tesiste bir kaza meydana gelince herkesi anında uyarır ve tüm operasyonları durdurur. Ayrıca IoT sayesinde firma, gelecekte böyle bir hatanın oluşmaması için hayati verileri elde eder ve kayıt altına alır.

Maliyetler Azalır
IoT teknolojisi, maliyetleri çok büyük oranda azaltır. Üreticinin tesiste elde ettiği veriler ile maliyetler düşer ve daha fazla gelir elde edilebilir. Operasyonlar, üretim, satış, pazarlama ve daha fazlası ile ilgili içgörü sağlanır ve işletme çok daha büyük bir kar elde eder. Tesislerdeki tüm operasyonların her an uzaktan izlenebilmesi bu teknoloji sayesinde mümkün hale gelir.

Endüstriyel yapı, veri merkezi ve kritik tesis projeleri yürüten Serban, teknolojiyi ileri mühendislik yetenekleri ile birleştirir ve geleceğin tesislerini tasarlar. Uluslararası standartlara sahip projelerin hayat bulmasını sağlayan Serban ile firmanız geniş kapsamlı hizmet alarak çağdaş yapılara sahip olabilir.