Veri Merkezi Fiziksel Güvenliği: Hangi Önlemleri Göz Önünde Bulundurmalısınız?

Sanal ortamlarda bilgilerin güvenle saklanması çok önemlidir. Özellikle veri merkezlerinde bulunan bilgilere izinsiz erişebilen kişiler önemli güvenlik problemleri meydana getirebilir. Veri merkezlerinin güvenliği, bilgi teknolojilerinin yaygın hale geldiği günümüzde çok daha önemli bir husustur. Verilerin güvenliğini sağlamak için birtakım idari ve teknik önlemlerin kesintisiz bir şekilde uygulanması gerekir. Dolayısıyla, veri merkezi güvenliğini sağlamak için alınan önlemler, belirli standartlara uyumlu bir şekilde uygulanmalıdır.

Veri Merkezi Fiziksel Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Bir veri merkezinin fiziksel güvenliğini sağlamak için atılması gereken bazı adımlar vardır. Bu önemli adımlar aşağıdaki gibi sırayla açıklanabilir:
1. Olası Tehditleri Önceden Tespit Etmek
Fiziksel tehditler, donanım hırsızlığı ve veri merkezine yönelik doğrudan saldırı olmak üzere 2 şekilde meydana gelebilir. Dolayısıyla, veri merkezi sağlayıcısı tarafından bu tarz saldırılara karşı önceden tedbir alınması gerekir.

2. Geçiş Kontrol Sistemleri Kurmak
Veri merkezi güvenliği için giriş ve çıkışların fiziksel ve dijital olarak sürekli izlenmesi gerekir. Veri merkezi girişlerinde parmak izi, PIN, biyometrik tarama ya da kart gibi çeşitli güvenlik önlemleri alınmalıdır. Ayrıca, ziyaretçilere veri merkezinde bulundukları süre boyunca yetkili kişilerin eşlik etmesi sağlanmalıdır.

3. Şifreli Kabinler Kullanmak
Barındırma ihtiyaçlarına uygun olarak paylaşımlı veya paylaşımsız kabin, bağımsız veri merkezi odası ve özel kafes seçenekleri aracılığı ile veri merkezinin fiziksel güvenliği artırılabilir. Bu sayede bütün sunucuların güvenli kafesli veya kabinli sistemler içerisinde şifreli ve kilitli olarak barındırılması sağlanabilir. Ayrıca, bu kabin, kafes veya alanlar veri merkezinin teknik altyapısı ve ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir.

4. Veri Merkezini Doğru Bir Şekilde Konumlandırmak
Bir veri merkezinin fiziksel güvenliği, bulunduğu konumla doğrudan bağlantılıdır. Bu nedenle, fiziksel riskler ile birlikte veri merkezinin sonraki yıllarda ne kadar büyüyebileceği üzerinde çalışmalar yapılmalıdır.

Veri merkezi kurulurken, kolayca ulaşılabilir bir konum tercih edilmelidir. Ayrıca bu tesislerin enerji santralleri, havaalanı, kimyasal tesisler, deprem fay hatları ve diğer doğal afetlerin görülebileceği alanlardan uzak olmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde hizmet kesintileri olabileceği için hem maddi hem de manevi kayıplar ortaya çıkabilir.

Ayrıca, bilgi teknolojileri altyapısının aynısı ya da optimize edilmiş yeni bir versiyonu farklı şehirlerde kurulabilir. Böylece veri merkezlerinin takibi ve güvenliği daha kolay bir şekilde sağlanabilir.

5. Standartlara Uyumlu Olmasını Sağlamak
Veri merkezlerinin fiziksel güvenliğini sağlamak için birtakım standartlar baz alınmalıdır. Bilgi güvenliği standartları, merkezi operasyon yönetimi standartları ve veri merkezi altyapı standartları olmak üzere bazı standartlar mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle, veri merkezi hizmeti alınan firmanın güvenilir ve profesyonel olması çok önemlidir.

6. İşten Ayrılan Personelle İlgili Güvenlik Prosedürlerini Uygulamak
Önemli bilgi ve belgelere erişim yetkisi bulunan bir personelin işten ayrılması halinde şifre ve parolaların prosedüre uygun bir şekilde değiştirilmesi gerekir. Ayrıca, ilgili çalışanın bütün erişim bilgileri iptal edilmelidir.

Diğer yandan, verilere erişme yetkisi bulunan kişilerin listesini güncellemek ve gerekli tedbirleri almak için veri merkezi hizmeti alınan firma ile iletişime geçilmelidir. Böylece, verilere sadece yetkisi bulunan kişilerin erişebilmesi sağlanabilir.

Son olarak, veri merkezinin fiziksel güvenliğini sağlamak için doğru teknoloji altyapısı ve yüksek güvenlikli bina kurulumu gibi faktörlerin de mutlaka dikkate alınması gerekir. Veri merkezinin fiziksel güvenliği konusunda daha detaylı bilgi ve destek için Serban uzmanları ile iletişime geçebilirsiniz.