Veri Merkezi İnşasında Uygulanan Uluslararası Standartlar Nelerdir?
Tüm dünyada veri merkezlerine olan talep artmaya devam ettikçe veri merkezlerinin yüksek verimlilik ve uzun çalışma ömürlerinin olması kritik önem taşır. Veri merkezlerinin tasarımından inşasına ve işletilmesine kadar tüm süreçlerde güvenlik, etkin performans ve enerji verimliliği için birtakım standartlar bulunur. Tüm dünyada uluslararası kuruluşlar ve bu alanda faaliyet gösteren endüstriyel yapı kuruluşları tarafından belirlenen standartlar, veri merkezlerinin minimum risk ve maksimum düzeyde çalışmasını sağlar. Peki veri merkezleri inşasında kullanılan uluslararası standartlar nelerdir?
Uluslararası Veri Merkezleri Altyapı Kodları ve Standartları
Veri merkezleri inşasında ulusal-yerel kodlar ve standartlar olsa da gittikçe dijitalleşen, büyüyen ve globalleşen veri merkezleri için uluslararası standartları da takip etmek gerekir.
Uptime Institute Tier Standartları
Uptime Institute tarafından belirlenen tier standartları, veri merkezlerinin inşaat, tasarım ve devreye alma aşamaları sırasında, tesislerin çalışmalarını dört yedeklilik/güvenilirlik seviyesi açısından ele alır. Uptime Institute dünyada veri merkezinin güvenilirliğini değerlendiren ve karşılaştıran ilk kuruluş olarak bilinir. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Uptime Institute, veri merkezlerini inceleyerek onları çeşitli standartlara göre sertifikalandırır.
TIER 1
Çok büyük ve fazla veri depolama ihtiyacı duymayan veri merkezleri tarafından tercih edilen tier 1 sertifikası, tek bir kaynaktan ilerleyen veri merkezleri için uygundur. Bu standarda sahip olan veri merkezlerinde dağıtım tek bir kanal üzerinden yapıldığından arıza esnasında tüm sistemin kapatılması gerekir. Uzun süreli elektrik kesintisi için jeneratör barındırsa da sistemsel ürünlerin yedeklerini barındırmazlar.
TIER 2
Tier 1 gibi tier 2 sisteminde de veriler tek bir kanaldan dağıtılır. Tier 2’de veri merkezi bileşenleri devre dışı kaldığında sistemin kısmi olarak çalışması sahip olduğu enerji ve soğutma sistemlerinin yedek parçalarıyla mümkün olabiliyor. Tier 2 sertifikasını çok yoğun çalışmayan ya da sistem kesintiye uğradığında maddi zarar etmeyecek kuruluşlar tercih eder.
TIER 3
Yıllık %99,982’lik çalışma oranına sahip olan tier 3 veri merkezleri, şirketlerin güvenilirliğini ve yetkinliğini kanıtlar. Bu sistemde veri merkezleri çoklu dağıtım kanallarına ve yedekleme sistemlerine sahip olurlar. Tier 4 sisteminde olan bazı koruma yöntemleri hariç hemen hemen tüm koruma sistemlerine sahiptir.
TIER 4
Uptime Institute tarafından verilen en yüksek ve kapsamlı sertifika olan tier 4, şirketlere en yüksek aktif kalma ve koruma oranını taahhüt eder. Bütün parçalarının hata toleransına sahip olduğu tier 4 sisteminde her parçanın yedeği vardır. Sahip olduğu yedek sistemler sayesinde elektrik kesintilerinde bile çalışabilir. Tier 4 veri merkezleri yılda %99,995’lik çalışma oranına sahiptir.
Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) Sertifikaları
Veri merkezlerinin operasyonel süreçleri ve bakımı söz konusu olduğunda başvurulabilecek bazı ISO standartları vardır. Ekipman yaşam döngüsü planlaması, finansal yönetim ve diğer şeyler dahil olmak üzere bazı veri merkezi prosedürleri ISO kapsamındadır. Bu operasyonel standartlardan bazıları şöyle sıralanabilir:
ISO 14000 Serisi
Çevre yönetimine ilişkin Uluslararası Standartlar, şirketlere çevre sorunlarına karşı stratejik bir yaklaşım geliştirmeleri için çeşitli araçlar sağlar. ISO 14000 serisi içinde en bilineni ve yaygın olanı ISO 14001’dir. ISO 14000, kuruluşların faaliyetlerinin çevresel etkilerini minimize etmek için kullanılır. Bu standartlar bir sivil toplum kuruluşu tarafından geliştirilmiş olup kullanımı tamamen gönüllülük esasına dayanır. Şirketler ISO 14000 sertifikası alarak çevreye bağlılığını belli etmiş olur. Ayrıca, şirketler faaliyet gösterdikleri ülkelerdeki çevre düzenlemelerine de kolayca ayak uydurmuş olur.
ISO 50001
Enerji verimliliği, kaynakların doğru kullanımı ve enerji tüketimini optimize etmek için belirlenen ISO 50001 standardı, sürekli iyileştirme prensibini benimseyerek tesisin tamamında kullanılır. Böylelikle enerji maliyeti tasarrufundan karbon ayak izinin azaltılmasına ve ithal enerjiye bağımlılık giderek azalır.
ISO 14040
Kurumsal Yaşam Döngüsü (LCA) süreçlerine odaklanan ISO 14040, veri merkezleri inşasında kullanılan malzemelerin işlenmesi ve kullanılması ve ömrünü tamamladığında bertaraf edilmesi sürecine kadar çevresel süreçlerin hesaplanmasına dayanır. Burada kaynakların etkili ve verimli kullanılmasının yanında geri dönüşüm maliyetlerini de azaltıcı etkisi olduğu unutulmamalıdır.
ISO 9001
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi standardı, müşteri memnuniyetini sağlamak için veri merkezleri tarafından sektörel ihtiyaçları karşılamak için benimsenir. Veri merkezlerinin proaktif karar alma mekanizmasını geliştirerek iş geliştirme ve iş akışı süreçlerini hızlandırır.
ISO 45001
Veri merkezleri inşasında veri merkezlerinin güvenliği kadar çalışanların fiziksel ve zihinsel sağlığının ve güvenliğinin korunması gerekir. İş Sağılığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi sayesinde çalışanlara güvenli, sürdürülebilir ve sağlıklı çalışma ortamı sunulmuş olur. Böylece olası iş gücü kaybı önlenirken markanın kurumsal imajı da zarar görmemiş olur.
Avrupa Veri Merkezi Standartları
Avrupa Elektroteknik Standardizasyon Komitesi (CENELEC) tarafından 34 Avrupa ülkesinin bir araya gelerek oluşturduğu Avrupa Veri Merkezi Standartları, şekil, büyüklük ve kullanılan mühendislik teknolojileri bakımından veri merkezlerini belirli bir standartta sunmayı hedefler. EN50600 koduyla büyük ölçekli ya da küçük ölçekli fark etmeksizin tüm veri merkezlerinin altyapısını analiz etmek için kullanılır. Veri merkezi inşaatı, iklimlendirme, güç kaynağı, kablolama, güvenlik sistemleri ve veri merkezi işletmesi için gerekli olan diğer unsurları belirler ve uygular.
Serban Veri Merkezi İnşasında Uluslararası Standartları Benimser
Serban'ın kalite politikası, müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutmak ve uluslararası standartlara uygun üretim yapmak üzerine kuruludur. Şirket, kalite yönetim sistemlerini sürekli iyileştirerek, çevre dostu üretim süreçlerini benimseyerek ve çalışanlarının eğitimine önem vererek sektöründe lider bir konumda olmayı hedeflemektedir. Ayrıca, tüm yasal ve düzenleyici gerekliliklere uymak, müşterilerle güçlü ve güvene dayalı ilişkiler kurmak, ürün ve hizmetlerinde en yüksek kaliteyi sunmak da Serban'ın temel ilkeleri arasında yer almaktadır. Bu doğrultuda Kalite, İş sağlığı ve Güvenliği, Çevre, Bilgi Güvenliği ve İş Sürekliliği Yönetimi alanında uluslararası standartları benimser.