Akıllı Binalar ve Akıllı Binalarda Kullanılan Otomasyon Teknolojileri

Akıllı binalar, çeşitli teknolojik donanımlara sahip olan, aynı zamanda ev ve iş yerlerinde birtakım kolaylıklar sağlayan otomasyon sistemlerine dayalı yapılardır. Son yıllarda teknolojide meydana gelen gelişmeler akıllı bina sistemlerinin önemli ölçüde gelişmesini sağlamıştır. Akıllı bina teknolojileri ısı, enerji, aydınlatma ve güvenlik gibi fonksiyonlar ile birlikte çalışan bir bütünün parçasıdır.

Akıllı Binaların Özellikleri
Akıllı bina teknolojileri ve bina otomasyon sistemleri, akıllı binalarda merkezi kontrol sağlayan genel bir merkez olarak işlev görür. Akıllı binalarda yer alan otomasyon sistemleri, elektrik ve elektronik donanımlarının beklenen düzeyde ve çevresel etkenlere uyum sağlayacak şekilde kullanılabilmesini sağlar. Bu sistemler, belirli dönemlerde ve otomasyonel makinelerle uyumlu bir şekilde etkileşim sağlayabilir.

Akıllı binalar, günümüzde enerjinin etkin kullanılmasına, daha düşük maliyetler ile daha fazla konfor sağlanmasına yardımcı olur. Akıllı binalarda bu amaçla endüstriyel internet kullanılır. Ayrıca akıllı binalarda sıcaklık, nem, enerji kullanımı, anahtar kart okuyucu, asansör, yangın ve güvenlik gibi çeşitli parametreleri ölçen birçok sensör bulunur.

Günümüzde pek çok kişinin tercih ettiği akıllı ev teknolojisi ise kullanıcılara konforlu bir yaşam sunmayı amaçlar. Akıllı evlerdeki klima ve kombinin uzaktan kontrol edilebilmesinin yanı sıra bilgisayar ve diğer teknolojik cihazlarla donatılmış olması konfor, güvenlik ve tasarruf açısından önemli avantajlar sağlar.

Son yıllarda Endüstri 4.0 ile birlikte yenilikçi ve esnek çözümler ortaya çıkmıştır. Akıllı bina teknolojileri kullanılarak en az enerjiyle en yüksek düzeyde performans elde etmeye odaklanma ve dijitalleşmenin yaygınlaşması amaçlanmıştır.

Akıllı Bina ve Ev Otomasyon Sistemleri Nasıl Çalışır?
Akıllı bina ve ev sistemleri, genel olarak bina otomasyonuyla çalışan sistemlerdir. Isıtma, aydınlatma, güvenlik ve enerji sistemlerinin çalışması amacıyla kurulan sistemler kullanıcıların belirlediği prensiplere uygun olarak çalışır. Bu sistemler, otomatik çalışabildiği gibi aynı zamanda akıllı telefon uygulamaları yardımıyla manuel olarak da kumanda edilebilir. Akıllı bina ve ev sistemleri, çeşitli sensörlerden iletilen sinyaller sayesinde bir yandan konforlu bir yaşam elde etmeye yardımcı olurken diğer yandan da istenmeyen durumların önlenmesine yardımcı olur. Örneğin; kapıların otomatik kilitlenmesi, kombinin ve diğer elektrikle çalışan aletlerin uzaktan kontrol edilebilmesi kullanıcılar açısından büyük kolaylık sağlar. Ayrıca, yangın ve su basması gibi istenmeyen durumların önlenmesi açısından da akıllı bina ve ev sistemleri önemli avantajlar sunar.

Akıllı Binalarda Hangi Otomasyon Sistemleri Kullanılır?
Teknolojik gelişmeler ile birlikte bina otomasyon sistemlerinde de ciddi gelişmeler görülmüştür. İş gücünü azaltan ve insan yaşamını kolaylaştıran bu sistemler, birçok yeni binada kullanılır hale gelmiştir. İnternet erişimi bulunan her yerde mobil uygulamalar aracılığı ile akıllı evlerdeki pek çok cihaz uzaktan kolaylıkla kontrol edilebilir.

Akıllı bina ve ev otomasyon sistemleri ile bireyler ev ve iş yerlerini güvenlik kameraları sayesinde uzaktan erişimle kolayca izleyebilir. Cep telefonu, tablet ya da diğer bilgisayarlara yüklenen mobil uygulamalar vasıtasıyla kamera ve güvenlik sistemlerine de bağlanmak mümkündür. Bu sayede, hırsızlık veya farklı bir güvenlik sorununa daha çabuk müdahale etme imkanı elde edilebilir.

Bina otomasyon sistemlerinin kullanıldığı yerleri ise aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;
• Fabrikalar,
• Lüks villalar,
• Alışveriş merkezleri,
• Oteller,
• Yüksek katlı modern yapılar,
• Plazalar,
• Stadyumlar,
• Evler,
• Hastaneler

Akıllı binalarda kullanılan bina otomasyon sistemleri, günümüzün en kullanışlı teknolojik gelişmeleri arasında yer alır. Bu sistemler sayesinde bina ısıtma, soğutma, havalandırma ve aydınlatma gibi birçok fonksiyon otomatik olarak gerçekleşir. Ayrıca, yapılan tüm faaliyetlerin merkezi bir sistemde toplanarak raporlanmasını sağlayan bina otomasyon sistemleri de vardır.