Kritik Tesis Nedir?

Her yapı ve bina için dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi yeterli düzeyde güvenlik sağlanmasıdır. Belirli yapılarda güvenlik düzeyinin diğerlerine oranla daha yüksek olması gereklidir. İç ve dış tehlikelere açık olan yapılarda güvenlik yönetimi oluşturulurken tüm risklerin göz önünde bulundurulması da büyük önem taşır. Ülkede yer alan binalardan bazılarının güvenlik yönetimi kritik seviyededir. Kritik tesis olarak da adlandırılan bu yapılarda risklere karşı gerekli tüm önlemlerin alınması olası tehditlere karşı etkin koruma sağlar. Aynı zamanda bu tesislerin güvenlik yönetimlerinin eksiksiz ve kapsamlı bir şekilde yapılması gerekir. Aksi takdirde güvenlik sisteminde oluşabilecek bir eksiklik ciddi zararlara neden olabilir. Bu nedenle yüksek güvenlikli bina yönetiminin tamamen profesyonel bir yaklaşımla yapılması tavsiye edilir.

Kritik tesislerin güvenlik yönetimlerinde göz önünde bulundurulması ve ele alınması gereken pek çok farklı nokta mevcuttur. Güvenlik sistemleri ve kapsamları tesisler arasında bazı farklılıklara sahip olsa da yapılan düzenleme ve operasyonlar temelde benzerdir. Peki kritik tesis nedir ve hangi alanlarda kullanılır?

Kritik Tesis Nedir?
Kritik tesis, güvenlik yönetimi kritik düzeyde alınması gereken yapıların genel ismidir. Üretim tesisleri, askeri tesisler, havaalanları, büyük ölçekli ticari kurumlar, devlet daireleri gibi binalar kritik tesis kategorisinde yer alır. Büyük ölçekli mal ve can kaybına neden olabilecek tesislerdeki olası güvenlik ihlallerine karşı mühendislik yetenekleri ve yeni nesil teknolojilerden faydalanılır. Sistemde herhangi bir zayıflık oluşmaması için bu tesislerin güvenlik sistemlerinin yönetiminde dikkate alınan belirli konular mevcuttur. Bunlardan en önemlisi risk yönetimidir. Risk yönetimi değerlendirmelerinde tesislerin güçlü ve zayıf yanları tespit edilir. Bu sayede tesislerde olası bütün tehlikelere karşı gerekli tedbirlerin alınmasını ve kaynakların hızlı bir şekilde belirlenmesini sağlar.

Kritik tesislerin zayıf yönleri belirlendikten sonra bu noktalara yoğunlaşılarak atılan adımlar iç ve dış tehlikelere karşı hazırlıklı olunmasına katkıda bulunur. Değerlendirmelerde tehlikelere karşı neler yapılacağı, görev dağılımı ve sonuçların saptanması çok daha kolay bir şekilde gerçekleşir. Güvenlik değerlendirmeleri, sonuçların somut veriler olarak saklanması noktasında da oldukça önemlidir. Kritik düzeyde güvenlik yönetimiyle personel, ziyaretçi ve araçların tespiti ve kayıt altına alınması sağlanır. Teknolojinin gelişmesi yüksek güvenlik önlemlerine sahip olmaya yardımcı olurken tehlikelerin boyutunun da şekillenmesine etki eder. Bu noktada uçtan uca proje yönetimi yapılırken değerlendirmeler bütüncül olarak ele alınır. Kritik tesislerin çağın gerekliliklerine uygun bir şekilde güvenlik yönetiminin yapılması ve sürekli olarak güncel kalması için alanında uzman kişilerden yardım alınması gerekir.

Mühendislik tasarımı yeni nesil teknolojik yazılımlar ile birlikte kritik tesislerin güvenlik yönetimleri ve operasyonel faaliyetlerinde hata riski azalır, verimlilik yükselir ve optimizasyonlar hızlı bir şekilde yapılır.