Haberler

Anahtar Teslim Veri Merkezinde Rota İngiltere ve Almanya
Dünya Gazetesi / Ekim 2024

Telekom ve bilişim teknolojileri, havacılık ve savunma sanayii, inşaat, operasyonel teknolojiler, sağlık ve sağlık teknolojileri, turizm gibi 6 kritik alanda faaliyet gösteren Açık Holding’in global alanda faaliyet gösteren şirketi Serban’ın hedeflerini Açık Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Yüksel Açık’la konuştuk. Aynı zamanda inşaat mühendisi olan Yüksel Açık, 2000 yılında telekomünikasyon sektöründe çalışmalara başlayarak bugünkü Açık Holding’in temellerini attıklarını ve Serban’ın da holdingin lokomotif şirketlerinden biri olduğunu söyledi. Ayrıca Serban’ın inşaat, enerji, turizm ve gayrimenkul sektörlerinde çözüm ürettiğine de değindi.

"İnşaat, işin yüzde 17-20’lik kısmı"
Türkiye’de çıkan Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve finans sektöründe verilerin saklanması zorunluluğuyla, veri merkezleri ihtiyacının hissedildiğine işaret eden Yüksel Açık, kendilerinin de telekomünikasyon ve inşaat alanındaki deneyimlerini birleştirerek veri merkezi sektöründeki çalışmalarına 2016 yılında başladıklarını açıkladı. Bunun ayrı bir uzmanlık alanı gerektirdiğine işaret eden Açık, veri merkezlerinde inşaat kısmının projeye göre yaklaşık yüzde 17-20 arası değiştiğini, işin yaklaşık yüzde 80’inin yüksek mühendislik çözümleri gerektiren telekomünikasyon ve teknoloji temelinde ilerleyen bir iş olduğunu vurguladı.

“Turkcell’in Veri Merkezi Projelerini Anahtar Teslim Gerçekleştiriyoruz”
Bu noktada işe Türkiye'nin en büyük teknoloji şirketi olan, güçlü teknolojik altyapısı ve kapsamlı hizmet yelpazesiyle dijitalleşme süreçlerinde hem bireyler hem de işletmeler için önemli bir katalizör görevi üstlenen Turkcell ile başladık. Ülkemizin dijital dönüşüm sürecine öncülük eden Turkcell, verilerin ülkemizde saklanması adına yüksek kapasiteli veri merkezi projelerini hayata geçirerek bu alanda liderlik görevini üsteniyor.

Veri merkezi sektörüne Turkcell'in veri merkezi altyapı işleriyle başladıklarına işaret eden Açık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha sonra Ziraat Bankası ve Vodafone gibi alanında öncü şirketlerin projelerini hayata geçirdik. Biz anahtar teslim hizmet üreten mühendislik ve taahhüt şirketiyiz. Dolayısıyla veri merkezi yatırımcılarına uçtan uca hizmet veriyoruz. Arazi seçiminden tasarım ve dizayna, fizibiliteden inşaat ve teknolojik entegrasyona kadar anahtar teslim veri merkezi yapabilen tek şirketiz. Şu anda veri merkezi sektöründe 100 Megavatın üzerinde IT yükü olan iş tamamlamış durumdayız. Hedefimiz önce ülkemizde sonra dünyada veri merkezi yatırımcılarının aklına gelen ilk şirket olmak. Bu anlamda attığımız önemli adımlar da var. Avrupa’daki faaliyetlerimizi yönetmek için İngiltere'de Serban UK’yi, Almanya'da ise Serban Almanya’yı kurduk. O bölgelerde organizasyonumuzu geliştiriyoruz. 2025 yılında bu ülkelerde daha aktif olacağız. Avrupa’da dahil tüm dünyada anahtar teslim veri merkezi projelerini üstlenebileceğimize dair hazırlıklarımız var.”

"Dünya Veri Merkezi Pazarının 2030 Yılına Kadar 622.4 Milyar Dolara Ulaşması Bekleniyor" Türkiye’de ve dünyada ver merkezlerine yatırım konusuna değinen Yüksel Açık, sözlerini şöyle sürdürdü: Veri merkezi pazarının 2024-2030 tahmin döneminde 622.4 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu devasa pazar potansiyeli göz önüne alındığında veri merkezi sektörüne yönelik yaptığımız Ar-Ge ve insan kaynağı yatırımlarının ne kadar gerekli olduğunu görüyoruz. Sektörel gelişmeleri iyi okuyarak stratejik bir yapılanma içinde büyüyoruz. Önemli veri merkezi projelerinde yer alıyoruz. Örneğin; yakın zamanda Vodafone’un İzmir’de yapımına başlayacağı veri merkezi projesi için de çalışacağız.

Yetişmiş eleman sorunu var
Türkiye'de veri merkezi sektöründe yetişmiş eleman bulmanın zor olduğunun altını çizen Yüksel Açık, söz konusu açığın kapanması için Açık Holding bünyesinde eğitim ve gelişim fırsatı sunan Açık Akademi olarak Türkiye’nin önde gelen eğitim kurumlarından biri olan Kocaeli Üniversitesi ile iş birliği yaptık. Proje kapsamında veri merkezi sektöründe deneyimli eğitmenlerimizle Elektrik Mühendisliği Bölümü öğrencilerine “Veri Merkezi Sistemleri” dersi vereceğiz. 14 hafta sürecek derslerde veri merkezi standartlarından, enerji yönetimine, beyaz alan bütünleşik yönetiminden veri merkezi tasarımına kadar veri merkezi projelerinin tüm disiplinlerini kapsayıcı bir eğitim planlıyoruz. Böylece pratik ve teorik bilgiler bir arada sunarak ülkemize alanında uzman, nitelikli mezunlar kazandırmayı hedefliyoruz.” dedi.

Kaynak: Dünya Gazetesi